Untitled 1

Stiri si Evenimente


 

PREVENIREA SITUATIILOR DE CRIZA IN COMPANIILE DE CONSTRUCTII

 

     Iminenta ciocnire frontala cu Criza Financiara ne face sa ne intrebam mai mult “Ce trebuie sa facem?” decit “Cum va fi Criza?”. Fiind vorba despre o schimbare majora in mediul STEEP (PESTL), si afectind “Mediul Inconjurator Indepartat” format din factorii Sociologici, Tehnologici, Economici, Ecologici, Politici si Legislativi, necesita O REACTIE din partea managementului tuturor companiilor.
     In acest articol ma voi referi in special la companiile din industria constructiilor civile si industriale.
    
     Deoarece fenomenul de criza a inceput in plan Economic (criza financiara) , afectind ulterior planul Sociologic (prin impactul asupra locurilor de munca, reducerea volumului de credite ... etc. ) , conducind la schimbari in plan politic si legislativ, pentru a limita efectul crizei, (toti acesti factori interconditionandu-se), voi  face o analiza separata pentru fiecare arie de , dar voi incerca sa punctez   legaturile cu ceilalti factori.

 


 

Dinamica sectorului constructii in ultimii ani

 

      In Romania – in intervalul 2003-2007 – piata constructiilor noi si a renovarilor de cladiri non rezidentiale a inregistrat o crestere medie anuala de aprox. 37%, de la 2 miliarde EUR in 2003 la 6,9 miliarde EUR in 2007. Cladirile industriale si spatiile logistice reprezinta aproximativ 12% din valoarea acestei piete, fiind unul dintre segmentele cu cea mai mare crestere medie anuala, de peste 40%.
     In 2008, in baza datelor preliminare din prima jumatate a anului, piata constructiilor si a profilelor metalice ar putea atinge valoarea de 1,3 miliarde EUR si continua sa aiba un trend ascendent, datorita pe de o parte cererii masive de constructii metalice iar pe de alta parte a extinderii ofertei de astfel de servicii.
     Planificarea rapida a proiectarii si a procesului de constructie permite un management foarte eficient al timpului clientilor care doresc sa inceapa sau sa-si dezvolte capacitatile de productie, depozite, spatii de vanzare ...  etc.  Acest aspect este extrem de important pentru consumatorul final, care va putea utiliza obiectivul construit mult mai repede.

 


 

Efecte ale Crizei Economice

 

    

      Actuala criză din piaţa imobiliară şi financiară schimba deja ceva în modul de activitate al companiilor din domeniul construcţiilor, schimbari  legate de elaborarea unor strategii mai bune de management al costurilor, specializarea angajaţilor în Project Management, achiziţionarea unor metodologii ... etc. care sa asigure controlabilitatea proiectelor dar si controlul  pas-cu-pas al operatiunilor. Din punct de vedere al analizei Cost-Beneficiu , ROI ( Return-of-Investiments), utilizarea normelor IFRS in structurarea rapoartelor financiare a proiectelor,  a  normelor FIDIC privind inter-relationarea entitate achizitoare ,  contractor general, subcontractori problematica este convergenta.

 


 

Regandirea prioritatilor proiectelor pe perioada crizei economice

 

Dupa aproape 1 an de criza economica realitatea arata destul de rau: portofolii de investitii ravasite, nivelul somajului in crestere datorita numarului de salariati disponibilizati, bugete taiate ...etc. Toate organizatiile au redus costurile, au taiat de pe lista anumite proiecte fara exceptie. Desfasurarea unui numar mic de proiecte datorita faptului ca la multe s-a renuntat sau fost decalate a impus echipelor manageriale sa caute drumul cel mai scurt in vederea optimizarii executiei bugetelor, a controlarii posturilor disponibilizate in vederea obtinerii unui impact cit mai mic asupra organizatiei.

 


 

Piata halelor metalice din Romania va creste la 244 mil. euro in 2008

 

 
     Piata halelor metalice ar putea creste cu 22% in acest an, pana la 244 mil. euro, si va mentine ritmul de crestere la peste 20% si in 2009.
EUROPROIECT ESTATE se concentreaza in prezent pe segmentul halelor simple (HELIXX, ZETTA, GRAFFIAS) pentru ca acestea inregistreaza cea mai mare crestere din sector, compania avand experienta in acest domeniu.
     Cererea de hale metalice pentru warehouse (depozite), spatii de productie, magazine (supermarketuri, hypermarketuri, shopping-centre ...etc.) ,  spatii de birouri dar si constructii rezidentiale a facut ca EUROPROIECT ESTATE sa asigure o oferta aproape  completa de servicii in acest domeniu. Multiplele avantaje ale constructiilor metalice ( termen scurt de executie, pret redus comparativ cu constructiile clasice, posibilitatea relocarii constructiei - daca ar fi sa enumeram doar pe cele mai importante) au facut ca foarte multi investitori sa se orienteze  spre aceste solutii.

 


 

Riscuri tot mai mari pe piaţa construcţiilor

 

     
     Desi Managementul  Riscului nu poate elimina riscurile la care este supus un obiectiv de constructii, putem spune ca un bun management al riscurilor  poate asigura venituri substantiale in cazul unor fenomene cu probabilitate de aparitie sau impact mare, asa cum sunt cele  produse de criza financiara actuala.
     Scumpirea materialelor şi manoperei, scăderea vânzărilor pe piaţa imobiliară şi fluctuaţiile de curs valutar sunt principalele semne ale unui posibil blocaj în construcţii.
Domeniul  constructiilor  este domeniul care prezintă cel mai mare risc pentru România, având în vedere că, în ultimii ani, sectorul de construcţii a fost motorul de creştere a economiei. Riscurile identificate de analişti apar în special pe segmentele imobiliare şi infrastructură, pe fondul crizei financiare internaţionale.

 


Pagina :


  1  


Inapoi