Untitled 1

Info


Preturi Hale

 

 

    

     Daca intrebati o duzina de prieteni, cunoscuti, firme de constructii, furnizori de materiale de constructii, economisti ...  etc.  despre COSTUL unei hale, veti obtine instantaneu cel putin tot atitea opinii. Si asta deoarece fiecare ia in considerare COSTUL din diferite puncte de vedere pentru ca fiecare dintre aceste persoane defineste diferit, si are o viziune diferita despre COST.

      Pentru a  raspunde la intrebarea CINE ARE DREPTATE ?  si a prezenta modalitatile in care problema COSTULUI  se poate rezolva, trebuie sa raspundem la intrebarea "Ce intelege fiecare atunci cind este intrebat : Care este COSTUL unei Hale  ???"

     Costurile unui proiect ( proiectul poate fi o hala)  sunt o valoare monetara a resurselor directe sau indirecte utilizate pentru a livra produse si servicii ca rezultat al unui proiect.

    

     Suma totala  a unui proiect poate fi vazuta din mai multe perspective, de exemplu :

  1. Clientul ( Dvs.) - vede PRETUL
  2. Furnizorul - vede COSTUL
  3. Finantatorul (ex. banca) -  vede BUGETUL

     Bugetul  Proiectului este o suma  a  tuturor costurilor estimate pentru un proiect dat.

 

     Deoarece in aceste conditii, intrebarea retorica  : Cit Costa o Hala (cu dimensiunile de ... ) ?  a capatat deja anumite valente,  trebuie sa intelegem faptul ca atunci cind punem aceasta intrebare trebuie sa vedem  intii  cui o adresam  pentru a putea intelege ce raspuns  primim (ce reprezinta acea valoare) .

     In al doilea rind trebuie sa analizam momentul CIND ADRESAM INTREBAREA "Cit costa o hala ... ?" Aici ne vom referi la "Ciclul  de Viata a Proiectului" , respectiv la faza in care se afla proiectul  Dvs. atunci cind puneti aceasta intrebare (Faza de Initiere - Planificare - Executie - Inchidere ).  De cele mai  multe ori intrebarea se adreseaza inainte de a incepe proiectul, adica in faza de INITIERE a  acestuia.  Iar valoarea pe care o primim ca raspuns  o vom compara cu o alta valoare cunoscuta ( ex.  prietenul meu Popescu a facut o hala "exact ca aceasta" si a costat ....  ). Comparatia este la fel de grosiera ca si intrebarea, deoarece nu exista doua proiecte "exact la fel". Poate diferi amplasamentul, pretul materialelor, al fortei de munca, al utilajelor  folosite, transportul  de la - pana la, regiile  ...  etc. Difera deci, o multitudine de factori care pot defini "exact"  PRETUL HALEI NOASTRE. Cei care emit o oferta cu un pret FIX in aceasta faza (indiferent de experienta pe care sustin ca o au, de utilizarea unei metode "exceptional de precisa" pentru evaluare (ex.: proiecte similare, norme, tabele comparative, judecata expertilor ...  etc.) stiu ca nu pot spune adevarul. Stiu ca acel  pret este orientativ si poate fi MARE sau MIC fata de pretul real  al halei, care va fi stabilit exact la finalizarea lucrarilor proiectului ! Cei care fac o cotatie stiu ca nu pot semna un contract in care sa treaca acel  pret FIX "batut in cuie" decit daca "rezervele" prinse in calculul acelui  pret sunt suficient de consistente.

     Clar ! in aceasta faza se pot efectua doar estimari de preturi si de costuri (mai optimiste sau mai pesimiste), cu un anumit grad de precizie, dar care sigur vor fi afectate de variatii suficient de mari care sa va poata arunca afara din buget atunci cind va asteptati mai putin !  Si asta fara sa luam in calcul schimbarile si modificarile (solutie constructiva, materiale, termene de realizare ...  etc.) pe care chiar Dvs.  puteti sa le solicitati ! Nu putem  compara decit "estimativ" pretul "nostru" cu pretul "halei lui Popescu !" .... si trebuie prevazuta o rezerva bugetara consistenta pentru a avea certitudinea ca vom putea finaliza proiectul  in timpul prevazut !

     In al treilea rind, atunci cind punem  intrebarea "Cit costa o hala ... ? "  trebuie sa avem in vedere daca ne-am definit exact cerintele! Daca dorim  un pret pentru o hala cu tot cu infrastructura (fundatii), cu tot cu inchideri,  cu tot cu accesorii  ...etc. Trebuie sa definim exact ceea ce avem in vedere atunci cind cerem un pret, pentru ca apoi sa putem face calcule, compara, estima  ! Si, in acelasi timp, trebuie sa avem in vedere ce reprezinta (ce contine) pretul primit ca oferta ! Experienta arata ca,  deoarece destul de multi  clienti  "alearga"  dupa un "pret  bun" (a se citi mic  ! .... in comparatie cu ce oare ???) , foarte multi  antreprenori, constructori  ...  etc. ofera preturi mici si termene de executie "strinse" pentru a reusi sa incheie un contract cu clienul. Acceptarea acestui compromis  (de catre ambele parti) reprezinta inceputul  unei colaborari subrede, care poate degenera rapid.

    

     Putine persoane (clienti) apeleaza  in aceasta faza la un Project Manager specialitatea Constructii, pentru a-l folosi ca "traducator" al informatiilor disparate pe care le primeste din diferite surse, si de la care sa inteleaga corect cum  trebuiesc luate in considerare acestea.

 

     Sigur ca DA ! Se poate primi un raspuns la intrebarea "Cit costa o hala  cu dimensiunile ...  ?" dar aceasta valoare va suferi sigur variatii  cu cit ne vom apropia mai mult  de faza de proiectare a detaliilor de executie,  apoi de executia  fizica, pe teren a  halei si evident, pe parcursul lucrarilor de constructii !

      Pe baza pieselor desenate (planse) ale proiectului vom putea face o antemasuratoare precisa, vom putea stabili valori pentru materiale, manopera, utilaje si transport valabile la  ACEASTA DATA (deci diferite fata de cele estimate in faza de initiere! si diferite de cele  de la final !!! ).

     Tot acum vom putea cunoaste  mai exact si "costul  banilor" in cazul  in care dorim  ca o parte mai mare sau mai mica din cost sa se faca utilizind un credit bancar ! Valoarea dobinzilor, a costurilor  de administrare a contului si alte taxe si impozite care afecteaza bugetul pe perioada executiei bugetare trebuie estimata ACUM, la aceasta data ! Si trebuie sa avem in vedere o rezerva, care sa ne protejeze de variatia pozitiva a  dobinzilor, a pretului materialelor,  a  manoperei, de riscuri ...  etc.  deoarece derularea proiectului se face pe  o durata destul de intinsa de timp, si in conditii atmosferice necunoscute, astfel  incit aceste variatii pot apare cu siguranta !

    

    Raspunsul exact la intrebarea : Cit costa o hala  cu dimensiunile ....  ? se poate afla numai la finalizarea lucrarilor de constructie, dupa faza de inchidere a proiectului. 

     Numai atunci putem  "trage linie" si calcula  pretul  exact al halei !

 

     Pana in aceasta faza TOATE VALORILE SUNT DOAR ESTIMATIVE !

 



Inapoi