Untitled 1

Etape constructie


C. FAZA DE EXECUTIE a PROIECTULUI

 

 

  Proiectul se divide , in general, in 4 faze distincte:


I. Proiect pentru Autorizatia de Construire (PAC) – care contine o serie documente si planse impuse de lege, ce cuprind informatiile minim necesare pentru ca autoritatile abilitate sa poata emita autorizatia de construire. Contine documentatia de Arhitectura, Rezistenta si Instalatii  pentru aceasta faza.
II. Proiect Tehnic (PT) – pentru faza in care beneficiarul demareaza actiunea de procurement in vederea alegerii firmelor de executie ; Acest proiect cuprinde documente, planse si detalii, precum si liste de cantitati de materiale (antemasuratoare) pe baza carora companiile de executie pot estima Costul-A executiei la acest moment; Contine documentatia de Arhitectura, Rezistenta si Instalatii  pentru aceasta faza.
III. Proiect  faza Detalii de Executie (DE) – acesta este proiectul de executie propriu-zis care contine toate plansele si detaliile necesare executiei. Acesta contine si Antemasuratoarea finala in baza careia se pot estima costurile  (Material-Manopera-Utilaj-Transport) si Costul-B pentru intregul  proiect. Contine documentatia de Arhitectura, Rezistenta si Instalatii  pentru aceasta faza.
IV. Proiectul  privind  Executia Planului de Achizitii – acesta cuprinde solicitarea raspunsului firmelor si persoanelor interesate sa  opereze ca furnizori pentru proiect, procesul de licitatie in vederea stabilirii celei mai bune oferte si selectionarea contractorilor (cu care se vor incheia diferite tipuri de contracte, cf. planificarii).
 

     

      Proiectarea structurii de rezistenta este strict necesara.  Incarcarile statice si dinamice, care solicita structura, sunt impuse de catre normativele de proiectare in vigoare (seism, zapada, vant), de catre specificul structurii pe care doriti sa o construiti (greutate proprie, incarcari pe plansee, utilaje etc.) si de catre eventuale incarcari atipice, cerute de tipul investitiei (poduri rulante, suporti rafturi,  echipamente linie tehnologica …etc.).Proiectarea structurii de rezistenta include si testare statica si dinamica (pe baza de modelare si analiza structurala) a viitoarei cladiri, prin simularea structurii de rezistenta 3D, utilizind produse software specializate, conform cu cerintele zonale (unde urmeaza a se  amplasa constructia) si, eventual speciale, pe care clientul le solicita. In acest fel  structura de rezistenta este supusa virtual  actiunii seismice, vintului, zapezii si altor factori care solicita cladirea.  Numai in acest fel  se  poate determina  cea  mai buna solutie pentru structura de rezistenta a  cladirii,  avind un impact major in ceea ce  priveste costul  final. In acest fel  realizam pentru clientilor  nostri  economii importante de material si bani.
     Proiectarea este una dintre cele mai importante faze a realizarii unei constructii. Prin proiectare se pot stabili toate detaliile necesare construirii de calitate, (fapt care, in general, nu se intampla in cazul  in care clientul trateaza superficial faza de proiectare). Prin calitate se inteleg atit dimensiunile  dorite de client cit si formele,  culorile,  materialele  …  etc. Firma noastra asigura  proiectarea la un nivel calitativ ridicat, prin proiectare TRIDIMENSIONALA, folosind personal cu experienta (ingineri constructori structuristi cu peste 25 ani experienta si cu inalta calificare), programe soft specializate (pentru modelarea  structurilor , analiza dinamica , analiza  modala) si statii grafice de ultima generatie, pentru a asigura clientilor siguranta si calitatea de care au nevoie.
     Deoarece orice ora in plus petrecuta pe santier inseamna costuri neprevazute ce produc intarzierea terminarii constructiei, experienta noastra in proiectare face ca elementele sa  fie maxim uzinate,  reducind la minim activitatile de pe santier, unde se fac doar activitati de constructii-montaj. Prin aceasta metodologie de proiectare realizam, plansele fiecarui element al structurii de rezistenta a cladirii (avind permanent o viziune de ansamblu, inclusiv pentru fiecare imbinare), cu toate detaliile, ceea ce ne permite sa lucram (uzinam) cu piese prefabricate cu tolerante mici (mult sub valoarea tolerantelor admise) . Elementele astfel  realizate sunt asamblate prin imbulonare, o metoda mult mai precisa si mai sigura decat sudura si care asigura in perspectiva posibilitatea  demontarii halei si mutarea acesteia in alta parte cu costuri  minime  sau chiar vanzarea acesteia si eliberarea terenului respectiv.
    Acest tip de proiectare asigura cunoasterea precisa a volumetriei (greutati, suprafete, sectiuni etc.), a pieselor componente ce intra in structura halei, avind controlul costului in proportie de 100%, Aceasta asigura beneficiarului un control  ridicat asupra pretului constructiei si de devize supraincarcate.   Datorita acestor aspecte, putem sa va asiguram un pret fix, la semnarea contractului.
     Pentru realizarea cu succes a activitatilor de proiectare este necesara colaborarea si munca in echipa a arhitectului, inginerului structurist (de rezistenta) si a inginerilor de instalatii. Pe parcursul elaborarii proiectului, toate cele trei specialitati se coordoneaza iterativ, continuu, astfel incit proiectele lor sa se coreleze perfect. Este recomandat ca la conducerea echipelor de proiectare din cadrul celor trei specialitati sa se situeze un proiectant general, prin seful de proiect – care trebuie sa aiba experienta in acel tip  de proiecte. Colaborarea reprezinta, asa cum am spus, un proces iterativ complex, care, in functie de dificultatea proiectului se poate intinde pe perioade mai scurte sau mai lungi.

 

c. Executia fizica a proiectului se face prin Administrarea Contractelor incheiate in faza de proiectare, si cuprinde :

I. Uzinarea elementelor metalice de rezistenta (stilpi, grinzi, contravantuiri , pane …etc.)
II. Trasarea constructiei (pozitionarea in plan si pe verticala) ;
III. Sistematizarea terenului si saparea gropilor de fundatie ;
IV. Realizarea fundatiilor cu aparatele  de reazem pentru stilpi.
V. Montarea structurii de rezistenta (stilpi, grinzi, contravantuiri, …etc.)
VI. Montarea acoperisului  (cu sau fara luminatoare,  cf.  cerinte si proiect) 
VII. Montarea accesoriilor (pane, coame, subcoame, jgheaburi …etc.) 
VIII. Realizarea pardoselii interioare ;
IX. Realizarea inchiderilor , a ferestrelor , usilor de acces … etc.
X. Realizarea compartimentarilor, finisajelor …etc.
XI. Realizarea Instalatiilor termice, electrice, ventilatie si de apa-canal .


Pentru realizarea cu succes a acestor activitati este necesara o colaborare si o munca in echipa Project Managerului  si a echipei de proiect. Mentionam ca etapele si fazele descrise se pot executa in n ordine  aleatoare,  functie de specificul fiecarui proiect si a experientei Project Managerului.
In aceasta faza se executa revizuirile bugetare functie de situatia reala si de schimbarile  acceptate ce au intervenit in evolutia proiectului. 



Alegand EUROPROIECT ESTATE alegeti un partener de succes  !

 Contactati-ne chiar ACUM pentru a solicita sprijinul nostru.

 



Inapoi