Untitled 1

Stiri si Evenimente


Efecte ale Crizei Economice

 

 

      Fenomenul  de criza a fost, este si va ramane o provocare pentru intreg mediul  de business si cu atit mai mult atunci cind este vorba despre industria constructiilor  civile, industriale,  drumuri sau constructii ingineresti. În gestionarea unui proiect sau altul, societatea de constructii depinde de mai multi factori, cum ar fi: furnizorii de materiale, furnizorii de utilaje, transportatorii, forta de munca si implicarea bancii sau entitatii care asigura finantarea. Managementul unui proiect de constructii nu este un proces de management intern a unei singure companii ci este unul de coordonare si reglare a tuturor elementelor necesare atingerii obiectivelor. Project Managerul trebuie sa lucreze extensiv cu alte organizatii decit cea proprie, este educat sa lucreze strins impreuna cu diversi salariati din diverse organizatii (culturi organizationale  diverse), coordonindu-i astfel incit sa atinga obiectivele si sa obtina succesul proiectului. Project Managerul, nu este implicat efectiv in realizarea lucrarilor, ci planifica, controleaza si coordoneaza activitatea tuturor firmelor din santier, cu ajutorul  echipei de proiect pana la inchiderea proiectului.
Facind o analiza si asupra tipurilor de proiecte de constructii si a dimensiunii acestora, constatam ca nu se poate gasi o definitie simpla care sa defineasca o operatiune atit de complexa asa cum sunt constructiile. Succesul unui proiect inseamna de fapt finalizarea timpul planificat, respectind bugetul alocat si predarea catre client a obiectului proiectului la calitatea contractata. Urmind pasii din cadrul  Ciclului de Viata al  Proiectului constatam “sensibilitatea”  tuturor elementelor de constringere timp-cost-calitate fata de cerinte si estimari, datorita dimensiunii mari in timp a  proiectelor si a faptului ca operatiunile  se efectuiaza  multi-organizational. Pot spune cu convingere ca primul element al succesului unui proiect este Project Managerul, urmat de echipa de proiect si apoi de atingerea celorlalti factori determinanti : Calitate – Timp – Cost. Esecul  este reversul medaliei, iar acolo am gasit de cele mai multe  ori lipsa competentelor  Project Managerilor sau a unor  membri din echipa de proiect,  lipsa Managementului Cerintelor, lipsa Managementului Schimbarii, Planificarea  slaba, Comunicarea slaba, lipsa sau insuficienta resurselor (financiare,  materiale, umane … ), corelarea costurilor cu resursa umana cu productivitatea muncii acestora (afectata permanent de fluctuatia muncitorilor),  lipsa unei Metodologii de PM, lipsa sincronizarii cash in-flow si cash out-flow, lipsa proceselor de monitorizare si control ( timp-cost-calitate). In Romania multe proiecte esuiaza si din lipsa  totala a  utilizarii Managementului de Proiect deoarece dimensiunea proiectelor în care se implica o societate de constructii trebuie   aleasa în functie de propria capacitate logistica,  lucru de multe  ori ignorat de firmele contractoare dar si de entitatile  care fac achizitia.

Proiectele mari impreuna cu managementul acestora se reorienteaza catre companiile care au dobindit deja experienta in domeniul Project Managementului deoarece pot asigura controlul acestora. În gestionarea unui proiect sau altul, societatea de constructii depinde de multi factori, cum ar fi: furnizorii de materiale, furnizorii de utilaje, transportatorii, forta de munca si implicarea bancii sau entitatii care asigura finantarea. 
De  aceea unii manageri spun adesea ca nu stiu exact ce anume s-a realizat ca urmare a cheltuirii unor sumede  bani, nemaivorbind aici de cunoasterea decalajului intre cit s-a cheltuit fata de prognozat , corelat cu cit s-a realizat faptic fata de programat. Dar in cazul  mai multor proiecte simultane ???   Pe de alta parte , cresterea volumului lucrarilor de constructii din ultimii ani in Romania a condus la o crestere a competitiei pe aceasta verticala de market. Jucatori importanti in piata imobiliara europeana au intrat deja iar altii urmeaza sa intre pe piata imobiliara din Romania, alaturindu-se grupurilor de firme existente si crescind competitia. Proiectele Rezidentiale sunt in topul preferintelor acestor firme, care ataca puternic piata locuintelor. Fiecare grup tinde sa devina lider atit prin numarul de proiecte desfasurate cit si prin valoarea investitiilor. Performanta Managementului de Proiect a ajuns sa dicteze performanta intregii organizatii. Managementul  financiar si Managementul Costurilor din cadrul  managementului de Proiect sunt doua lucruri distincte  si in acelasi timp  doua fete diferite ale aceleiasi monede, care trebuie sa conlucreze constructiv impreuna si sa evite disputele  .

 Criza are doua componente: una negativa si una pozitiva. 
      Componenta negativa este in principal  legata de reducerea ritmului activitatii economice cu efecte imediate in plan social. Organizatiile si oamenii trebuie sa schimbe atunci  „ceva” in modul  lor de actiune iar orice schimbare produce o stare de disconfort ...
Reactiile politice si legislative pot produce si ele, la rindul lor, variatii pozitive sau negative in mediul  de business si social, functie de viziunea grupurilor care elaboreaza si impun directiile strategice si evident de interesele acestora, iar  impactul  in plan social se  manifesta specific pentru fiecare segment.
     Componenta pozitiva este legata de faptul  ca orice criza impune ca lucrurile sa se schimbe iar aceasta situatie poate produce progres. Spargerea  conservatorismului si managementului  dogmatic, introducerea creativitatii si inovatiei care sa fundamenteze noi strategii, flexibilizarea proceselor de business si adaptarea la noi directii  strategice de dezvoltare pot fi doar citeva dintre solutii. Privirea liderilor trebuie atintita asupra factorilor  PESTL (politici,  economici, sociologici, tehnologici si legislativi) care sunt in schimbare.  Alinierea (reactia) organizatiilor la noii vectori  de dezvoltare a pietei pe termen mediu si lung trebuie sa fie o prioritate. Aici vorbim de reingineria proceselor de business existente, revizuirea acestora, stabilirea factorilor cheie de succes si propagarea masurilor pana la ultimul salariat din organizatie. 
     Firmele de constructii care au implementata o metodologie de Project Management pot asigura o calitate constanta a produselor si serviciilor pe care le ofera si pot sa-si imbunatateasca permanent beneficiile obtinute. 
     EUROPROIECT ESTATE (www.project-management-romania.ro) asigura servicii profesionale de implementare a metodologiilor de Project Management  la nivelul firmelor de constructii.
     Performantele obtinute de acestea sunt certe :
  • Organizatia va fi capabila sa livreze proiecte de succes in mod controlabil
  • Organizatia va putea sa-si imbunatateasca procesele si procedurile interne
  • Organizatia va putea sa-si dezvolte un brand care va crea clienti fideli
  • Organizatia va putea sa-si creasca segmentul de piata in primul rind datorita atingerii nevelului de satisfactie al clientilor
  • Organizatia va putea sa-si organizeze mai eficient resursele (umane , financiare , de timp )
  • Calitatea oferita clientilor este asigurata permanent
  • Costurile pot fi reduse in contextul asigurarii unei calitati superioare si a incadrarii in buget
  • Asigurarea unui sistem de control al riscurilor elimina incertitudinile si reduce costurile
  • Comunicarea se face eficient in interiorul echipei de PM si intre echipa si ceilalti participanti (stakeholderi)
  • Realizarea de economii printr-un proces de procurement imbunatatit (pentru materiale si pentru servicii / subcontractanti)


Ec.  Dumitra GAITAN

PM Consultant & Business Analysis

EUROPROIECT ESTATE

 

 



Inapoi